Gå direkt till innehåll
Tjugo år med CLAAS-traktorer från Le Mans

Pressmeddelande -

Tjugo år med CLAAS-traktorer från Le Mans

För 20 år sedan, den 23 februari 2003, undertecknade Helmut Claas avtalet om att förvärva en majoritetsandel i Renault Agriculture, traktordivisionen inom Renaultkoncernen. Sedan dess har CLAAS successivt befäst sin position som en komplett maskinleverantör inom lantbrukssektorn på den internationella scenen. De har investerat både i effektivitets- och produktivitetshöjande innovationer och i toppmoderna produktionsprocesser.

En komplett leverantör av lantbruksmaskiner

Efter att ha innehaft en majoritetsandel i Renault Agriculture och genomfört förvärv av resterande aktieandelar år 2008, gick CLAAS från skördespecialist till komplett systemleverantör inom lantbruksbranschen. Företaget lade till standard- och specialtraktorer till produktsortimentet för att komplettera flaggskeppet XERION som byggs i Harsewinkel. Undertecknandet av avtalet mellan Helmut Claas och Renault S.A styrelseledamot Patrick Faure på tröskeln till SIMA-mässan i Paris genererade en betydande mängd mediabevakning efter tillkännagivandet. I slutet av april hade det etappvisa förvärvet godkänts av myndigheterna.

Seed Green

Fabriken i Le Mans bytte färgschema från Renault Orange till Seed Green och från 1 november 2003 rullade alla modeller av det löpande bandet i CLAAS företagsfärger. Produktsortimentet visades först upp på Agritechnica 2003. Förutom standard- och specialtraktorerna inkluderades LEXION 500, den självgående COUGAR och den senaste generation XERION – en imponerande kollektion som väckte stort intresse.

Från CELTIS, ARES och ATLES till ARION och AXION

Utvecklingen av traktorn AXION 800 startade i slutet av 2003 och knappt tre år senare lades den till i CLAAS försäljningssortiment. Detta markerade det första steget i det gradvisa ersättningen av Le Mans produktportfölj: med tiden ersattes CELTIS, ARES och ATLES med ARION och AXION – produktnamn som inledde en ny era.

De nya ARION- och AXION-traktorerna banade väg för många prisbelönta innovationer som kom att definiera branschen: den stora CEBIS-terminalen för AXION och senare även ARION 500- och 600-serien; PANORAMIC-hytten för ARION 400; AXION TERRA TRAC, som var den första halvbandstraktorn med full fjädring; TELEMATICS för fleet management och CEMOS, det marknadsledande självlärande optimeringssystemet för ARION och AXION CMATIC. CLAAS-traktorer från Le Mans slog också rekord; 2013 testade DLGs testcenter AXION 950 på 416 hk på uppdrag av Farm Machinery Journal och mätte en rekordstor dragkraft på 242 kW – vilket gjorde den till världens mest kraftfulla standardtraktor. I DLG PowerMix-testet slog traktorn genomsnittet av alla testade traktorer med hela 15,6 % och en bränsleförbrukning på bara 249 g/kWh.

CLAAS egna internationella utvecklingsteam

Alla framgångar kan tillskrivas ett team av utvecklare vars primära mål är att bygga de mest effektiva och produktiva traktorerna för lantbrukare och entreprenörer, världen över. Expertis inom TERRA TRAC larvband, CEMOS-system och processintelligens hos CLAAS Industrietechnik i Paderborn kombineras med elektronikexpertis från CLAAS E-SYSTEMS i Dissen och traktorutvecklingsteamet i Vélizy. Tillsammans forskar och utvecklar teamet redan nästa generations traktorer från Le Mans.

900 miljoner SEK för högteknologisk produktion och ett toppmodernt testcenter

Men forskning och utveckling på produkter är inte det enda fokus CLAAS har. De utvecklar också toppmoderna produktionsprocesser och ergonomiska arbetsstationer för sina medarbetare. Moderniseringsprojekt värda mer än 900 miljoner SEK har slutförts sedan 2003. Det största och viktigaste var initiativet CLAAS Forth, som fick produktionen att höjas till en ny nivå när den lanserades i slutet av 2020. Le Mans-fabriken räknas nu som en av de mest uppdaterade i världen. Där används förarlösa transportsystem (kända som autonomt styrda fordon eller AGV) och artificiell intelligens (AI) inom logistik. Ett nytt besökscenter efter samma modell som Technoparc i Harsewinkel öppnade nyligen också där.

200 000 traktorer från Le Mans inom räckhåll

Medan den 150 000:e CLAAS-standardtraktorn lämnade Le Mans-fabriken våren 2019, förväntas 200 000-strecket nås under 20-årsjubileumsåret. Idag tillverkar CLAAS Tractor i Le Mans mer än 60 olika modeller från 75 till 445 hk, vilka säljs i mer än 80 länder i världen.

Ämnen

Kategorier


Swedish Agro 
Swedish Agro är ett svenskt företag som förser lantbrukare med insatsvaror, foder och maskiner av högsta kvalitet. Företaget representerar CLAAS, HORSCH, METSJÖ, RAUCH, SPEARHEAD, SCANSTONE och AVR i Sverige. Service och reservdelar finns mobilt och på 24 orter både via egna anläggningar och servicepartners. Med en av Europas modernaste foderfabriker tillverkas foder för flera djurslag. Swedish Agro är ett företag i Danish Agro-koncernen som består av en rad företag inom lantbruksbranschen i norra Europa.

Kontakter

Helena Wictorin

Presskontakt Marketing- & Kommunikationschef +46730947409

Förser svenskt lantbruk med maskiner, insatsvaror och foder

Swedish Agro är ett svenskt företag som förser lantbrukare med insatsvaror, foder och maskiner av högsta kvalitet. Företaget representerar CLAAS, HORSCH, METSJÖ, RAUCH, SPEARHEAD, SCANSTONE, AVR, AGXEED och DALBO i Sverige. Service och reservdelar finns mobilt och på 24 orter både via egna anläggningar och servicepartners. Med en av Europas modernaste foderfabriker tillverkas foder för flera djurslag. Swedish Agro är ett företag i Danish Agro-koncernen som består av en rad företag inom lantbruksbranschen i norra Europa.

Swedish Agro
Södra Industrigatan 14
27430 Skurup
Sverige