Gå direkt till innehåll
Servicetekniker på Swedish Agro får möjlighet att påverka sin egen utveckling i ny unik kompetenstrappa.
Servicetekniker på Swedish Agro får möjlighet att påverka sin egen utveckling i ny unik kompetenstrappa.

Pressmeddelande -

Swedish Agro inför unik kompetenstrappa för Servicetekniker

Att Lantbruksbranschen har problem att rekrytera servicetekniker och mekaniker är ingen hemlighet. På Swedish Agro inser man att det är hög tid att utveckla hållbara och attraktiva villkor för att locka unga nyutexaminerade och äldre erfarna servicetekniker. Därför har man på Swedish Agro kartlagt förväntningar på förmåner, kompetensutveckling, arbetsmiljö och lön bland de anställda och tagit fram en kompetenstrappa som ska kunna ge medarbetarna frihet att utveckla sin tjänst i den riktning de själva väljer. Servicemarknadschef Roger Bengtsson beskriver idén:

-Ett företag som vårt kan bara växa om vi har en stabil serviceorganisation som ett fundament i basen. I en sådan organisation behövs servicetekniker med olika kompetensnivå. Här finns plats för nyutexaminerade tekniker likväl som riktiga tröskgurus och en stor del specialister däremellan. Vi tror att om man har en tydlig arbetsbeskrivning som visar var i en kompetenstrappa man befinner sig så blir det enklare att påverka sin egen utveckling, att sträva mot mål man själv vill uppnå.

Kompetenstrappan har fyra steg: Steg 1 – junior mekaniker, Steg 2 – mekaniker, Steg 3 –servicetekniker och Steg 4 – servicespecialist. Varje steg har en egen arbetsbeskrivning med kompetenskrav och två gånger om året har alla chans att examinera sig till nästa steg i Swedish Agro Academy. Roger Bengtsson beskriver modellen:

–En junior mekaniker har alltid en mentor från ett högre steg i trappan och en servicetekniker i steg tre har hög kompetens, arbetar med avancerad felsökning inom motorer, elektronik och hydraulik och utbildas frekvent hos våra leverantörer. De som är intresserade av att nå steg 4 måste ha både spetskompetens och en bred allmän kompetens.

Inom alla roller är utbildningsplanen satt till ett par gånger om året, korta kurser hos leverantörer varvas med utbildningar av kollegor i organisationen på hemmaplan. Inom Swedish Agro menar man att denna modell i längden ska leda till att medarbetare som kan påverka sin arbetsmiljö, sin kompetens och i längden sin lön trivs och stannar.

-Utbildning och kompetenstrappa är två nycklar till att bevara och höja kompetensen i organisationen. Den är också en mycket viktig del i trivselfaktorn. Det blir också en del i att rekrytera rätt medarbetare.

Ämnen

Kategorier


Swedish Agro 
Swedish Agro är ett svenskt företag som förser lantbrukare med insatsvaror, foder och maskiner av högsta kvalitet. Med en av Europas modernaste foderfabriker tillverkas foder för flera djurslag. Företaget representerar CLAAS, HORSCH, METSJÖ, SAMSON, RAUCH, SPEARHEAD, SCANSTONE och AVR i Sverige. Service och reservdelar finns mobilt och på 24 orter både via egna anläggningar och servicepartners. Swedish Agro är ett företag i Danish Agro-koncernen som består av en rad företag inom lantbruksbranschen i norra Europa.

Kontakter

Helena Wictorin

Presskontakt Marketing- & Kommunikationschef +46730947409

Relaterat innehåll

Förser svenskt lantbruk med maskiner, insatsvaror och foder

Swedish Agro är ett svenskt företag som förser lantbrukare med insatsvaror, foder och maskiner av högsta kvalitet. Företaget representerar CLAAS, HORSCH, METSJÖ, RAUCH, SPEARHEAD, SCANSTONE, AVR, AGXEED och DALBO i Sverige. Service och reservdelar finns mobilt och på 24 orter både via egna anläggningar och servicepartners. Med en av Europas modernaste foderfabriker tillverkas foder för flera djurslag. Swedish Agro är ett företag i Danish Agro-koncernen som består av en rad företag inom lantbruksbranschen i norra Europa.

Swedish Agro
Södra Industrigatan 14
27430 Skurup
Sverige