Gå direkt till innehåll
Världens modernaste tröskfabrik tar fart

Pressmeddelande -

Världens modernaste tröskfabrik tar fart

Harsewinkel, 7 november 2022.

CLAAS har investerat 44 miljoner euro i vad som för närvarande är världens modernaste fabrik för skördetröskor i Harsewinkel som en del av SynPro 2020-projektet. Med hjälp av den senaste produktions- och logistiktekniken kan två modellserier, TRION och LEXION, produceras, trots en stor mängd specifikationer och tillval, på bara en linje.

Med upp till 15 000 delar är en skördetröska den mest komplexa jordbruksmaskinen som byggs idag. Produktionsplanering, logistik för ingående delar, förmontering i moduler och slutmontering utgör därför en utmaning – särskilt när tröskan kommer med ett stort utbud av både standardutrustning och tillval. CLAAS tröskmonteringsanläggning i Harsewinkel är ombyggd från grunden inom projektet SynPro 2020 och designad för att klara både dessa utmaningar och att skapa en flexibel state-of-the-art arbetsplats med signifikanta CO2-besparingar.

Mer mångsidig än någonsin tidigare: Utrustad för framtiden.

Fram till 2021 byggdes skördetröskor på två monteringslinjer i Harsewinkel. Produktionsanläggningen pressades alltmer när maskinerna växte och dessutom fick ett bredare utbud av valbara tekniska funktioner. På grund av de två gamla monteringslinjerna, med takhöjder från bara 4,2 till 6,0 m, var det till exempel inte möjligt att utföra funktionskontroller av spannmålstanken på LEXION-seriens flaggskeppsprodukter. Dessutom krävde lanseringen av TRION sommaren 2021 ett nytt tillvägagångssätt. En framtida produktionsanläggning skulle behöva bygga fler skördetröskor per dag och samtidigt tillgodose ett allt bredare utbud av modeller. Men också med fördelen av större användning av identiska delar. Idag möjliggör ombyggnationen, på 44 miljoner euro, konstruktion av över trettio modeller av skördetröskor på en enda monteringslinje.

470 tons CO2-besparing

Den nya hallen har monterats på rekordtid och har en golvyta på 15 000 m2 och takhöjd på upp till 14 meter. Att demontera de två gamla hallarna och uppföra den nya tog bara 22 veckor. LED-belysning ger ljusa, nästan naturligt upplysta arbetsplatser, oavsett tid på dygnet. Ett nytt 6-tons ventilationssystem cirkulerar 80 000 m3 inomhusluft i timmen, vilket skapar en trevlig arbetsmiljö året runt. Bara den nya hallen sparar cirka 470 ton CO2 per år tack vare effektiv energihantering, utmärkt isolering och LED-belysning. Åtgärderna har redan resulterat i CO2-besparingar på 470 ton per år.

Kompromisslös kvalitet: Planerad och dokumenterad till sista bulten

Produktmångfald och ökad produktion – upp till 28 skördetröskor per dag i enskiftsdrift – kräver också anpassningar i komponenttillverkning och intern logistik. Delar och moduler till varje skördetröska levereras precis i tid till huvudmonteringslinjen från delmonteringslinjer som matas in från varje sida. Mindre leverantörsdelar lagras i en s.k. supermarket medan större komponenter som motorer och axlar förbereds och monteras kort efter leverans. I direkt anslutning till den nya monteringshallen sker lackering, modulmontering för urtröskningsenheten, frånskiljningsdelen, tömningsrör för spannmålstanken eller spannmålstanken, allt för att säkerställa en effektiv produktion. Detta kräver erfarenhet, toppmoderna IT-system och sömlös spårning av alla produktionssteg i realtid.

Alla i Harsewinkel arbetar mot ett gemensamt mål: kompromisslös produktionskvalitet och en maximerad andel "rätt första gång" för att leverera felfria maskiner till kvalitetskontroll nummer ett. De sex ultramoderna testbänkarna som togs i drift 2020 har sista ordet. De används inte bara för att utföra de första omfattande kvalitetskontrollerna, utan också den viktiga första driftsättningen av maskinerna. De går igenom alla mekaniska, hydrauliska och elektriska funktioner för att kontrollera att de fungerar felfritt och testar elektroniska funktioner som CEMOS, CEBIS och CEMIS 1200 med GPS PILOT och TELEMATICS.

Ämnen

Kategorier


Swedish Agro 
Swedish Agro är ett svenskt företag som förser lantbrukare med insatsvaror, foder och maskiner av högsta kvalitet. Företaget representerar CLAAS, HORSCH, METSJÖ, RAUCH, SPEARHEAD, SCANSTONE och AVR i Sverige. Service och reservdelar finns mobilt och på 24 orter både via egna anläggningar och servicepartners. Med en av Europas modernaste foderfabriker tillverkas foder för flera djurslag. Swedish Agro är ett företag i Danish Agro-koncernen som består av en rad företag inom lantbruksbranschen i norra Europa.

Kontakter

Helena Wictorin

Presskontakt Marketing- & Kommunikationschef +46730947409

Förser svenskt lantbruk med maskiner, insatsvaror och foder

Swedish Agro är ett svenskt företag som förser lantbrukare med insatsvaror, foder och maskiner av högsta kvalitet. Företaget representerar CLAAS, HORSCH, METSJÖ, RAUCH, SPEARHEAD, SCANSTONE, AVR, AGXEED och DALBO i Sverige. Service och reservdelar finns mobilt och på 24 orter både via egna anläggningar och servicepartners. Med en av Europas modernaste foderfabriker tillverkas foder för flera djurslag. Swedish Agro är ett företag i Danish Agro-koncernen som består av en rad företag inom lantbruksbranschen i norra Europa.

Swedish Agro
Södra Industrigatan 14
27430 Skurup
Sverige