Gå direkt till innehåll
DISCO 9300 C AUTO SWATHER och DISCO 9300 DIRECT SWATHER: stränggruppering med eller utan crimper

Pressmeddelande -

DISCO 9300 C AUTO SWATHER och DISCO 9300 DIRECT SWATHER: stränggruppering med eller utan crimper

DISCO slåttermaskiner har satt standarden för yteffekt, hållbarhet och effektivitet i 25 år. Med den nya DISCO 9300 DIRECT SWATHER med innovativ skruvteknik kan lantbrukare och entreprenörer nu välja mellan att samla hela slåtterbredden i en sträng eller bredsprida, även när de slår gräset utan crimper. CLAAS introducerar nu alternativet; den nya DISCO 9300 C AUTO SWATHER med crimper och mattor, framtagen för att vara multifunktionell.

DISCO slåttermaskin har varit en viktig spelare inom grovfodersektorn, hos större gårdar och maskinstationer i 25 år. Introduktionen av AUTO SWATHER stränggruppering år 2011 ökade avsevärt mångsidigheten hos dessa maskiner. Sedan 2023 har DISCO 9700 RC AUTO SWATHER, en av de mest kraftfulla slåtterkrossarna på marknaden, tagit effektivitet och tillförlitlighet till en ny nivå för kunder som arbetar under utmanande förhållanden, med exceptionella skördevolymer på upp till 60 t/ha – tack vare maskinens dubbla valsar med ett nytt HD-drivkoncept och XXL-remmar som utformats speciellt för ett optimalt materialflöde i valsarna. CLAAS har adderat två modeller i produktportföljen med 9,10m i arbetsbredd och erbjuder nu fyra prestandaklasser för storskaliga slåtterkrossar för traktorer med effekt från 180 till över 400 hk.

DISCO 9300 DIRECT SWATHER: spridning utan crimper
CLAAS tagit den beprövade skruvtekniken från DIRECT DISC frontaggregat på JAGUAR fälthack och systematiskt utvecklat den för användning på vall i den nya DIRECT SWATHER. För de gårdar som inte behöver crimper, då de efterfrågar en längre torkningsprocess eller kör med en mindre traktor. Den storskaliga slåttermaskinen DISCO 9300 DIRECT SWATHER är designad för framåtblickande nöt- och mjölkproducenter. Slåttermaskinen har en mängd smarta detaljer som för första gången ger fyra slåtter- och strängläggningsstrategier i detta segment:

  1. Avsättning i full bredd för snabb, effektiv torkning.
  2. Slåtter med integrerad central strängläggning för snabb och effektiv röjning av fältet, utan vändning och strängläggning.
  3. 18 m slåtterbredd konsoliderad till 12 m sträng (kombinerad sträng/bred placering) för aktiv kontroll av skärningsprocessen och optimalt utnyttjande av utrustningen för vallskörden.
  4. Klippning med ensidig strängläggning för att frigöra fältkanten.

Genom att avstå från crimpern kan den innovativa slåttermaskinen köras effektivt med traktorer från 180 hk. Dessutom är den lämplig för alla grödor och alla förhållanden – från högavkastande grön råg för biomassaproduktion till skonsam slåtter av alfalfa eller sensäsongsslåtter av vall med låg tillväxt. När man hanterar låga tillväxtvolymer, särskilt i regioner med lite nederbörd och stort antal soltimmar, förhindrar frånvaron av crimper för snabb torkning av grödan och möjliggör aktiv kontroll av TS-halten. Skruvarna kan öppnas för målinriktad kontroll av torkningsprocessen och optimal anpassning av strängläggningen efter tillväxtvolymen och skördekedjan.

Avsmalnande skruvdesign för överlägset smidigt forslande av grödan

Den koniska CLAAS-skruven placerad nära och parallellt med knivtallrikarna säkerställer en konsekvent och pålitlig upptagning av grödan även när tillväxten är ojämn. Samtidigt ökar den koniska designen på skruven matningsvolymen mot mitten, eftersom skruvens ökande diameter möjliggör att mer gröda kan transporteras. Utöver skruvens avsmalnande design är det avsmalnande matarhuset med integrerade "fickor" i den bakre delen en annan unik egenskap. Dessa fickor utökar det tillgängliga utrymmet och ökar därmed matningsvolymen och genomströmningen avsevärt.

Saxstång och knivar vid skruvens utlopp förhindrar att skörden ansamlas och garanterar därmed blockeringsfria arbeten.
Perfekt koordinering av slåtterbädd, skruv och skruvhusfickor säkerställer enhetligt, blockeringsfritt flöde av grödan med minimalt effektbehov och maximal bränsleeffektivitet. Tidiga resultat tyder på att bränsleförbrukningen kan vara upp till 40% lägre än jämförbar utrustning med crimper.

Strängplåtar monterade på mittkonsolen styr växtflödet under klipparens ram. Ytterligare hydrauliskt svängbara och justerbara stränggardiner förhindrar att grödan kastas ut vid ensidig strängläggning. Detta säkerställer enhetlig strängbildning under alla förhållanden, vilket maximerar effektiviteten i skördekedjan nedströms.

Vridbar skruv för bränslesnål avsättning i full bredd

Vid klippning utan crimper är det viktigt att kunna använda hela klippbredden för torkning. Den toppmonterade skruvdrivningen i DISCO 9300 DIRECT SWATHER gör att skruvarna kan öppnas hydrauliskt när som helst, vilket gör att den obearbetade grödan kan avsättas över hela klippbredden. Skruvarna kan bekvämt svängas upp eller stängas individuellt eller parallellt via ISOBUS – även under tiden man slår gräset.

Konceptet för kontroll: med intelligent fjädring kan du koppla av

Den vanliga ACTIVE FLOAT-klipparupphängningen kan justeras för att passa skördeförhållandena via ISOBUS medan slåtter pågår. Att arbeta med det lägsta marktrycket säkerställer fodervänlig, växtvänlig och bränslesnål slåtter. CLAAS automatiska lutningsreglering (finns som tillval) reglerar marktrycket olika beroende på om du slår på kuperade fält för att minska sidomotståndet och på så sätt minimera snedställning mellan främre och bakre slåtterenhet. Den här typen av elektronisk förarassistans möjliggör dessutom markvänligt arbete i sluttningar, även under blöta förhållanden.

För ultimat förarkomfort är klipparliften integrerad direkt i traktorns vändhanteringssystem, medan klipparens lastkännande hydraulik styrs direkt via ISOBUS på traktorn, CEMIS 700 eller CEMIS 1200 CLAAS ISOBUS-terminaler.

DISCO 9300 C AUTO SWATHER: med crimper för alla grödor

Den nya DISCO 9300 C AUTO SWATHER använder v-slagor av stål för att plocka upp den klippta grödan bakom knivtallrikarna och mata den till mattorna. Det kräver mer effekt från traktorn men garanterar ett tillförlitligt materialflöde för alla grödor, även under utmanande förhållanden. Dessutom ger mattorna en särskilt luftig, enhetlig sträng som resulterar i ett högre materialflöde med lägre effektbehov i hela skördekedjan.

Den integrerade crimpern garanterar en god upptagning av materialet, även i täta grödor som är en förutsättning i korta perioder av fint väder. Det gör DISCO 9300 C AUTO SWATHER till en väletablerad länk i skördekedjan på gårdar där högsta foderkvalitet är en betydande faktor.

Starkare drivkraft, maximalt slitageskydd och ännu högre komfort

Drivlinan i nya DISCO 9300 C AS erbjuder ett ännu högre materialflöde och driftsäkerhet – och är godkänd för traktorer över 400 hk. Användningen av högkvalitativa Hardox-komponenter på crimpern har ytterligare förbättrat slitageskyddet och samtidigt minskat vikten. Mattornas design har optimerats genom att byta till lasersvetsning, för att minska vikten och kunna placera fyra nedre stöd på AUTO SWATHER-mattenheterna för att maximera stabiliteten vid kontinuerlig hantering av tunga grödor. Nya drivrullar för mattorna har reducerat ljudnivån avsevärt – en riktig bonus för förarkomforten. Mer utrymme mellan traktorn och slåttermaskinen samt en helt ny stativdesign gör montering och demontering av slåttermaskinen ännu enklare och sparar plats. Slåttermaskinen kan, trots det, förvaras säkert i hopfällt läge.

Smart Mowing: automatisering för flera applikationer

Det intelligenta kontrollsystemet gör det möjligt att integrera de främre slåtterreglagen i den bakre kombinationens ISOBUS, eller att hela slåtterkombinationen kan manövreras via traktorns vändtegshanteringssystem – beroende på vad föraren föredrar. Dessutom erbjuder DISCO 9300 C AS unika komfortfunktioner, så som automatisk BELT BOOST-acceleration för att rensa rem-enheterna på vändtegen, automatisk remhastighetsreduktion för ensidiga lyft och automatisk lyft av klippaggregaten vid backväxling. Den automatiska lutningskontrollen (finns som tillval) reglerar bandhastigheten och marktrycket vid arbete i sluttningar för att säkerställa optimal strängbildning och markskydd samtidigt som avdriften minimeras.

Ledande på fältet i årtionden: beprövad DISCO-genetik för maximal produktivitet

Som med alla DISCO-maskiner gör den beprövade MAX CUT-balken, med snabbfäste för knivarna och ACTIVE FLOAT-upphängning, prestandan enastående. I årtionden har dessa egenskaper stått för rent foder, maximalt skydd av gröda och hög kapacitet i kombination med hög klippfrekvens vid ett kraftuttagsvarvtal på endast 850, för optimal effektivitet. Mätningar vid Kiel University of Applied Science har bekräftat en genomsnittlig bränslebesparing på 22%. För slåtter av större volymer med DISCO 9300 C AS motsvarar detta en besparing på 6 till 7 l per timme. De nya flödesoptimerade släpskorna för en snitthöjd på 7-9 cm minskar förorening av råaska och påskyndar återväxten. Denna funktion minskar också dragkraftsbehovet och dieselförbrukningen.

MAX CUT står inte bara för högsta foderkvalitet och effektivitet, utan också för ultimat tillförlitlighet och hållbarhet. Som med alla DISCO slåttermaskiner är sidoarmarna utrustade med mekaniskt eller hydrauliskt non-stop kollisionsskydd med en särskilt robust vridpunkt. När slåttermaskinen stöter på ett hinder svänger armen bakåt och över hindret, vilket flyttar slåttermaskinen så långt från riskområdet som möjligt.

Nyckelfunktioner för DISCO 9300 DIRECT SWATHER:

  • Spårgruppering utan crimper med lågt effektbehov.
  • 9,10 m arbetsbredd.
  • Hydraulisk tillkoppling av skruvar för optimal flexibilitet: stränggruppering, avsättning i full bredd, ensidig bred avsättning för full kontroll av torkning, kantfrigång eller 18-till-12-konsolidering.
  • Koniska skruvar med diameter som vidgar sig mot mitten av slåttermaskinen och jämnt avstånd från slåttermaskinens balk för maximalt materialflöde och minimala foderförluster.
  • Skruvens hölje expanderar bakåt och har en matningskanal för tillförlitligt flöde även vid exceptionellt höga grödor.
  • Saxstång och justerbara knivar vid skruvens utlopp säkerställer ett blockeringsfritt flöde av grödan.
  • ISOBUS komfortdrift och valfri lutningsreglering.

Nyckelfunktioner för DISCO 9300 C AUTO SWATHER:

  • Effektiv slåttermaskin med hög kapacitet för alla grödor med crimper och stränggruppering.
  • 9,10 m arbetsbredd.
  • Ny kraftig drivlina för traktorer över 400 hk.
  • Hardox-förstärkta crimperplåtar för ökat motstånd och längre livslängd.
  • Ny, lasersvetsad strängbältesram: lättare, men ännu mer robust.
  • Spårenheter som stöds vid fyra punkter, optimerad tyngdpunkt när de fälls över slåtterbädden under fullbredspridning.
  • Fler ribbor på transportbandens drivrullar minskar bullret avsevärt.
  • Armar placerade längre från de bakre traktorhjulen och nya bakre stödfötter för bekväm montering och demontering.
  • SMART MOWING med ett brett utbud av ISOBUS-komfortfunktioner och automatisk lutningsreglering för maximal förarkomfort och prestanda även i sluttningar.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Swedish Agro
Swedish Agro är ett svenskt företag som förser lantbrukare med insatsvaror, foder och maskiner av högsta kvalitet. Företaget representerar CLAAS, HORSCH, METSJÖ, RAUCH, SPEARHEAD, SCANSTONE, AVR, AGXEED och DALBO i Sverige. Service och reservdelar finns mobilt och på 24 orter både via egna anläggningar och servicepartners. Med en av Europas modernaste foderfabriker tillverkas foder för flera djurslag. Swedish Agro är ett företag i Danish Agro-koncernen som består av en rad företag inom lantbruksbranschen i norra Europa.

Kontakter

Helena Wictorin

Presskontakt Marketing- & Kommunikationschef +46730947409

Förser svenskt lantbruk med maskiner, insatsvaror och foder

Swedish Agro är ett svenskt företag som förser lantbrukare med insatsvaror, foder och maskiner av högsta kvalitet. Företaget representerar CLAAS, HORSCH, METSJÖ, RAUCH, SPEARHEAD, SCANSTONE, AVR, AGXEED och DALBO i Sverige. Service och reservdelar finns mobilt och på 24 orter både via egna anläggningar och servicepartners. Med en av Europas modernaste foderfabriker tillverkas foder för flera djurslag. Swedish Agro är ett företag i Danish Agro-koncernen som består av en rad företag inom lantbruksbranschen i norra Europa.

Swedish Agro