Gå direkt till innehåll
Huvudkontoret för Danish Agro ligger i Galten, Danmark.
Huvudkontoret för Danish Agro ligger i Galten, Danmark.

Pressmeddelande -

Danish Agro realiserar sitt bästa resultat någonsin

Danish Agro realiserar sitt bästa resultat någonsin

2021 uppnådde Danish Agro-koncernen sitt bästa resultat någonsin och även sin högsta omsättning. VD Henning Haahr beskriver detta som mycket tillfredsställande – inte minst med tanke på att kommersiellt sett var 2021 ett mycket utmanande år.

Koncernens resultat före skatt (EBT) på 87 miljoner euro är det högsta någonsin och är 32 % (21 miljoner euro) högre än förra året. Omsättningen för 2021 är 5,9 miljarder euro, vilket är 12 % högre än 2020. Utvecklingen beror generellt på ökad aktivitet, en större marknadsandel över koncernens affärsområden och högre priser.

– 2021 har varit ett kommersiellt utmanande år, där Covid-19, volatila marknader och problem med utbudet i marknaden gjorde det krävande att göra affärer. Just i detta ljus är det mycket tillfredsställande att vi har lyckats säkerställa både utbud och kvalitetsprodukter till våra kunder samtidigt som vi har uppnått så starka resultat. Jag är mycket stolt över medarbetarnas insatser under det gångna året, och vi har nu en stark position för det kommande året, säger Henning Haahr, vd för Danish Agro-koncernen.

Rörelseintäkterna (EBITDA) realiseras med 172 miljoner euro, vilket också är det högsta någonsin för koncernen.

– Jag är mycket nöjd med att både rörelsevinsten och resultatet före skatt har ökat rejält jämfört med förra året. Detta vittnar om en sund verksamhet, där uppnådda resultat följer på ökad aktivitet, säger Henning Haahr.

Den totala balansräkningen för 2021 är 2,7 miljarder euro, jämfört med 2,3 miljarder euro år 2020. Ökningen beror främst på generellt högre priser på grödor, mineralgödsel och råvaror, samt på logistikutmaningar relaterade till coronapandemin. Omsättningstillgångarna är alltså högre än både budgeten och senaste årens siffror. Lagret har generellt sett varit högre än vanligt just för att öka leveranssäkerheten till våra kunder.

Koncernens egna kapital har ökat med cirka 57 miljoner euro och uppgick vid årets slut till 774 miljoner euro. Tillsammans med den ökade balansräkningen resulterar detta i en minskad solvensgrad på 29,1 % 2021.

För mer information, kontakta:
Søren Møgelvang Nielsen
Group Communication Director, Danish Agro
Tel.: +45 2332 8274

Ladda ner längre pressmeddelande här!

Ämnen

Kategorier


Swedish Agro 

Swedish Agro är ett svenskt företag som förser lantbrukare med insatsvaror, foder och maskiner av högsta kvalitet. Med en av Europas modernaste foderfabriker tillverkas foder för flera djurslag. Företaget representerar CLAAS, HORSCH, METSJÖ, SAMSON, RAUCH, LEMKEN, SPEARHEAD, SCANSTONE och AVR i Sverige. Service och reservdelar finns mobilt och på 24 orter både via egna anläggningar och servicepartners. Swedish Agro är ett företag i Danish Agro-koncernen som består av en rad företag inom lantbruksbranschen i norra Europa.

Kontakter

Björn Skogsberg

Björn Skogsberg

VD Swedish Agro +46 70 557 06 25

Förser svenskt lantbruk med maskiner, insatsvaror och foder

Swedish Agro är ett svenskt företag som förser lantbrukare med insatsvaror, foder och maskiner av högsta kvalitet. Företaget representerar CLAAS, HORSCH, METSJÖ, RAUCH, SPEARHEAD, SCANSTONE, AVR, AGXEED och DALBO i Sverige. Service och reservdelar finns mobilt och på 24 orter både via egna anläggningar och servicepartners. Med en av Europas modernaste foderfabriker tillverkas foder för flera djurslag. Swedish Agro är ett företag i Danish Agro-koncernen som består av en rad företag inom lantbruksbranschen i norra Europa.

Swedish Agro
Södra Industrigatan 14
27430 Skurup
Sverige