Gå direkt till innehåll
2022 levererade Danish Agro-gruppen det överlägset bästa resultatet någonsin. Koncernens vinst före skatt (EBT) landade på 1 209 miljoner DKK och är hela 86 % högre än året innan.
2022 levererade Danish Agro-gruppen det överlägset bästa resultatet någonsin. Koncernens vinst före skatt (EBT) landade på 1 209 miljoner DKK och är hela 86 % högre än året innan.

Pressmeddelande -

Danish Agro levererar ett historiskt bra resultat

Karise den 14. februar 2023

"2022 var på många sätt ett ovanligt år för både oss och världen omkring. Krig bröt ut på den europeiska kontinenten och detta bidrog till att de redan höga och volatila priserna på grödor, råvaror, mineralgödsel och energi steg ytterligare. Detta har krävt stort fokus på riskhantering och leveranssäkerhet för kunderna. Jag är stolt över att vi tog oss igenom året med så fina resultat, säger Henning Haahr, vd för Danish Agro.

Mindre än två månader in på året började Ryssland sin invasion av Ukraina och kriget fick både direkta och indirekta konsekvenser för Danish Agro-gruppen 2022. I efterdyningarna av kriget tog Danish Agro-koncernens styrelse och ledning ett resolut beslut att stoppa all handel med Ryssland med de konsekvenser det medför.

Utvecklingen i Ryssland står dock i stark kontrast till koncernens övriga internationella verksamhet. Den stora resultatökningen är alltså till stor del ett resultat av koncernens internationella strategi, då den totala lantbruksverksamheten utanför Danmarks gränser hade en ökning av resultatet före skatt på 531 miljoner DKK.

"Styrelsen för Danish Agro fattade det visionära beslutet för flera år sedan att satsa på en internationell närvaro i länderna runt Östersjön, och den satsningen lönar sig verkligen till förmån för våra aktieägare med en vinstutdelning på DKK 260 miljoner. Det är också glädjande att vårt tyska dotterbolag Ceravis nu är lönsamt, säger Henning Haahr.

Koncernens intäkter slutade 2022 på 59,1 miljarder DKK, vilket är 34 % högre än 2021. Framstegen är ännu större när man mäter rörelseresultatet (EBITDA), som realiserades med 2,0 miljarder DKK. Det är en ökning med 54 % och även den högsta hittills för gruppen.

Agribusiness

Inom affärsområdet lantbruk uppnåddes en tillväxt på 40 % 2022 under ett år som präglades av stor volatilitet och försörjningsutmaningar. Affärsområdet hade en omsättning på 49,1 miljarder DKK under året. och ett rörelseresultat på 1 421 miljoner DKK - en ökning med 77 %.

Detta har bland annat uppnåtts genom nya resultatrekord i Tyskland, de baltiska länderna, Polen och Ungern. Tillväxten drivs främst av högre priser samtidigt som det har skett organisk volymtillväxt.

"Vi är väl förankrade i lantbrukshandeln på marknaderna runt Östersjön, och vårt fokus under det kommande året kommer att ligga i att utvecklas ytterligare på dessa marknader. Det finns flera marknader där det fortfarande finns en stor outvecklad potential, säger Henning Haahr.

Maskinverksamhet

År 2022 realiserade koncernens maskinverksamhet en rekordhög omsättning på 6,0 miljarder DKK, vilket är en tillväxt på 7 % jämfört med 2021. Rörelseresultatet slutade samtidigt på 267 miljoner DKK, vilket är en resultatökning med 28 % jämfört med 2021.

”2022 var ett mycket utmanande år i vår maskindivision på grund av försenade leveranser, så även i det ljuset är det ett mycket tillfredsställande resultat. Vi har fokuserat på och sett till att alla lantbrukare klarade sig igenom skörden trots bristande leveranser. Vi fortsätter att se ett antal förbättringsmöjligheter över hela linjen inom affärsområdet, säger Henning Haahr.

Special Feed

Koncernens affärsområde Special Feed realiserade ett rörelseresultat på 254 miljoner DKK 2022, vilket resultatmässigt ligger på samma nivå som året innan. Samtidigt steg omsättningen med 10 % till en rekordomsättning på 3,7 miljarder DKK. DKK

Året präglades också av att Vilomix stängde sitt dotterbolag i Ryssland och stoppade all handel med landet – som en konsekvens av invasionen av Ukraina. Nedläggningen av Vilomixs ryska dotterbolag, där det fanns fem anställda, resulterade i en direkt förlust på 8 miljoner DKK och därtill förlorad handel.

Däremot har det varit fokus på integration och utveckling av spanska Tegasa, som förvärvades 2021.

"Det är fortfarande ambitionen för vår Special Feed-division att spela en ännu större roll globalt, men på grund av geopolitiska risker har Vilomix tidigare aviserade tillväxtambitioner i Asien lagts på is. Istället letar vi efter möjligheter på andra håll i världen, säger Henning Haahr.

Food

Danish Agro-gruppens affärsområde Food hade ännu ett turbulent år med efterverkningar av corona och utbrott av fågelinfluensa i flera marknadsområden. Trots detta har en omsättning på 3,0 miljarder DKK realiserats 2022, vilket är en tillväxt på 19 %, och ett rörelseresultat på 141 miljoner DKK. DKK mot 84 miljoner DKK 2021.

”Resultatet i Food-divisionen fortsätter att utmanas av omvärldsfaktorer, men med en stark organisation har vi lyckats göra ett väsentligt förbättrat resultat”, säger Henning Haahr.

2022 utökade DAVA Foods produktsortimentet med växtbaserade livsmedel, som samlas i företaget DAVA Foods Ingredients.

I DanHatch likviderades företaget DanPiglets efter flera år av förluster, medan det å andra sidan skedde framsteg inom fjäderfäverksamheten. Här säkrades 2022 en solid intjäning och försäljningsrekord sattes med en försäljning på 490 miljoner DKK, med förväntan att passera 500 miljoner år 2023.

Huvudmål för 2023

Danish Agro-koncernen står, beroende av uppnådda resultat under 2022, finansiellt starkt i början av 2023. Även under det kommande året fokuserar koncernen på att skapa värde för sina kunder, samtidigt som man behöver hantera en rad kommersiella utmaningar.

”Höga räntor, hög inflation, stigande energikostnader och dansk grisproduktion under press är några av de faktorer som utmanar. Vi har därför ett stort fokus på kostnader och riskhantering 2023, säger Henning Haahr.

Just den inriktningen var en av anledningarna till att dotterbolaget Hedegaard i januari 2023 fusionerades in i ägargruppen Danish Agro. Det effektiviserar också processen mot att ett nytt affärs- och IT-system, AGRO365, tas i bruk under första halvåret 2023.

Under 2023 kommer fokus också ligga på att fortsätta arbeta med de tre övergripande ESG-målen som antogs 2022:

Till 2026 ska vi ha minskat CO2e-utsläppen i Scope 1 och 2 med minst 30 % jämfört med 2020 och 2030 ska minskningen vara minst 50 %.

En del av koncernens nya ESG-mål är att behålla sin höga medarbetarnöjdhet. År 2022 genomfördes en engagemangs- och välmåendeundersökning globalt för första gången, och målet är att bibehålla eller förbättra denna poäng fram till 2030.

Slutligen är det gruppens mål att främja det underrepresenterade könet i styrande organ och i ledningsgrupper. Internt i koncernen finns 21% kvinnor på C-nivå (VD, CFO och COO). Målet är att höja antalet till 30 % senast 2030.

Ett ständigt mål inom koncernen är att förbättra nyckeltal så att utgångspunkten för den fortsatta utvecklingen av verksamheten är så stark som möjligt.

”2023 kan inte samma medvind på marknaderna som 2022 förväntas och de många stundande osäkerheterna kommer att sätta sina spår i Danish Agro-koncernens finansiella mål för 2023. Vi budgeterar alltså för ett koncernresultat före skatt, EBT , på 520 miljoner danska kronor. DKK, vilket är betydligt lägre än resultatet 2022, säger Henning Haahr.

Detta är en svensk översättning från orginalet som publiceras på Danish agros pressrum som hittas via länk nedan.

For ytterligare information, kontakta:

Thomas Mørch
Kommunikationsdirektør i Danish Agro
tlf. +45 2818 5797

Fakta om Danish Agro koncernen

Danish Agro Koncernen består af en række agroindustrielle selskaber i ind- og udland. De har alle den overordnede målsætning - i et tæt samspil med kunderne - at medvirke til værdiskabende løsninger på de enkelte bedrifter. Koncernen er hovedsageligt beskæftiget inden for salg af foderblandinger, råvare- og vitaminforblandinger, gødning, planteværn, såsæd og energi samt køb af afgrøder fra landbruget. Endvidere forhandler koncernen en række stærke maskinbrands til landbruget samt driver en omfattende kæde af hobby- og fritidsforretninger. Danish Agro Koncernen beskæftiger over 5000 medarbejdere og havde i 2022 en omsætning på 59 mia. kr.

Ämnen

Kategorier


Swedish Agro 
Swedish Agro är ett svenskt företag som förser lantbrukare med insatsvaror, foder och maskiner av högsta kvalitet. Företaget representerar CLAAS, HORSCH, METSJÖ, RAUCH, SPEARHEAD, SCANSTONE och AVR i Sverige. Service och reservdelar finns mobilt och på 24 orter både via egna anläggningar och servicepartners. Med en av Europas modernaste foderfabriker tillverkas foder för flera djurslag. Swedish Agro är ett företag i Danish Agro-koncernen som består av en rad företag inom lantbruksbranschen i norra Europa.

Kontakter

Helena Wictorin

Presskontakt Marketing- & Kommunikationschef +46730947409

Förser svenskt lantbruk med maskiner, insatsvaror och foder

Swedish Agro är ett svenskt företag som förser lantbrukare med insatsvaror, foder och maskiner av högsta kvalitet. Företaget representerar CLAAS, HORSCH, METSJÖ, RAUCH, SPEARHEAD, SCANSTONE, AVR, AGXEED och DALBO i Sverige. Service och reservdelar finns mobilt och på 24 orter både via egna anläggningar och servicepartners. Med en av Europas modernaste foderfabriker tillverkas foder för flera djurslag. Swedish Agro är ett företag i Danish Agro-koncernen som består av en rad företag inom lantbruksbranschen i norra Europa.

Swedish Agro
Södra Industrigatan 14
27430 Skurup
Sverige