Gå direkt till innehåll
CLAAS utökar CEMOS även för traktorer

Pressmeddelande -

CLAAS utökar CEMOS även för traktorer

Efter att CLAAS 2020 presenterade CEMOS för traktorer på ARION och AXION traktorserierna, är det dialogbaserade systemet för förarassistans nu tillgängligt för stortraktorn AXION 900 TERRA TRAC. Systemet för redskap har utökats att omfatta även slåttermaskiner.

CLAAS har etablerat ett teknologiskt ledarskap med det självlärande systemet för förarassistans och maskinoptimering på tröskor och fälthackar. 2020 utökade CLAAS denna banbrytande teknologi till traktorsektorn och introducerade CEMOS för traktorer. Kvalitetsutmärkelsen “DLG-erkännande" erhölls i december 2020 för de konstaterade och verifierade ökningarna av arealavverkning vid jordbearbetning på upp till 16,3 % och samtidig reducering av bränsleförbrukning på upp till 16,8 %. Effektivitetsökningarna med CEMOS för traktorer var så imponerande att CLAAS AXION 960 CEMOS valdes till SUSTAINABLE TRACTOR OF THE YEAR 2021 av en panel med 26 internationella journalister. CEMOS för traktorer var tidigare endast tillgängligt på CLAAS ARION 500, ARION 600, AXION 800 och AXION 900 serierna – på versioner med CEBIS och CMATIC steglös transmission – samt endast för jordbearbetning – tills nu. CLAAS har utökat CEMOS för traktorertill att omfatta fler maskiner och fler användningsområden.

CEMOS optimerar arbete med slåttermaskiner
Våren 2021 kommer CEMOS för traktorer att utökas till att omfatta slåttermaskiner. Assistans för slåttermaskiner är utformad för alla märken av front-, bakmonterade och butterfly-kombinationer. Föraren anger arbetsbredden endast en gång, följt av grundinställningar: typ av gröda, sträng eller bredspridning och PTO varvtal. CEMOS hjälper föraren att ställa in slåtterbalken korrekt, stubbhöjd och marktryck, lyfthöjd och ev överlappning. Systemet tar också hand om inställningar, t ex: justera dragarmar och tryckstång, säkra dragarmarna med sidostabilisatorer, kontrollera att PTO axeln har rätt längd. CEMOS för traktorer ger också förslag till föraren innan arbetet påbörjas, på val av varvtal för crimper, val av inställning för strängskivor. Alla vanligt förekommande strategier för körning vid slåtter, och vid slåtter med strängsamling, finns lagrat i systemet. CEMOS för traktorer föreslår lämplig inställning för hastighet på band eller skruv. CEMOS för traktorerkan också hjälpa till med programmering av vändtegsfunktion och funktionsknappar, speciellt vid arbete med ISOBUS.

Systemet kan också assistera med inställningar för transport på väg: transportposition, transport-låsning, transporthöjd. Redskapsassistans för slåttermaskiner är tillgänglig till våren 2021 för alla CEMOS för traktorer system, utan extra kostnad. Funktionen kan eftermonteras genom en uppdatering på traktorer som redan har CEMOS.

CEMOS för traktorer nu tillgängligt för AXION TERRA TRAC
AXION 930 TERRA TRAC och AXION 960 TERRA TRAC stortraktorer med helfjädrade bandställ kan nu också utrustas med det självlärande systemet för förarassistans och maskinoptimering – för närvarande det enda i sitt slag i världen. Basprinciperna för CEMOS för traktorer och integrerad redskapsassistans för plogar och slåttermaskiner har hämtats från ARION och AXION serierna. Systemet behövde modifieras för traktorerna med bandställ avseende däcktrycksreglering och extra viktbelastning. Dragkraften som överföres via bandställ är inte av samma proportion som via bakhjul på en standardtraktor och hjulvikter för extra belastning kan inte användas på en traktor med bandställ Systemet för däcktrycksreglering på AXION TERRA TRAC gäller framaxeln och föraren anger bandbredden endast en gång för grundinställningar. Extra viktbelastning behövs i normala fall inte på bakaxeln, bandställen är tyngre och har större kontaktyta mot marken. CEMOS för traktorer gör att AXION TERRA TRAC – som redan betraktas som den traktor med bandställ på marknaden som har bästa skonsamhet mot marken – blir ännu mer effektiv, blir ännu mer mångsidig, blir ännu mer skonsam mot marken. CEMOS för traktorer hjälper föraren att välja mest lämpliga belastningsstrategi för att undvika överbelastning som leder till onödigt högt marktryck, och att samtidigt uppnå optimal dragkraft för att undvika skadande slirning. I kombination med reducerad dieselförbrukning, uppnår man en unik nivå av hållbar jordbruksdrift.

Ämnen

Taggar


Om CLAAS
CLAAS är ett familjeföretag, grundat 1913 och är en av de världsledande tillverkarna av lantbruksmaskiner. Företaget, med huvudkontor i Harsewinkel, Tyskland, är mark-nadsledande i Europa när det gäller skördetröskor. CLAAS är global marknadsledare i en annan produktgrupp: självgående fälthackar. CLAAS håller också sin position som ett av de främsta företagen inom global teknologi för lantbruk. Det gäller såväl traktorer som vallskördemaskiner. Banbrytande informationsteknologi inom lantbruket utgör också en del av företagets produkter. CLAAS har mer än 11 400 anställda över hela världen och genererade 2020 en omsättning på över 4 miljarder euro.

Swedish Agro Machinery
Swedish Agro Machinery  grundades 2016 och är ett svenskt företag fokuserat på representation och import av CLAAS lantbruksmaskiner i Sverige. Företaget är också generalagent för SAMSON, HORSCH, AVR, SPEARHEAD, SCANSTONE och återförsäljare av LEMKEN. Swedish Agro Machinery är ett dotterbolag till Danish Agro-koncernen som består av en rad företag inom lantbruksbranschen i Danmark och andra länder. Östra Sönnarslöv Traktorservice är ett dotterbolag till Swedish Agro Machinery.

Presskontakt

Marcus Jönsson

Marcus Jönsson

produktchef CLAAS vallmaskiner, pressar, hjullastare och traktorer 072-748 70 98

Relaterat material